Thursday, March 22, 2007

Selamat Hari Air Sedunia..

Pokcik tengah duduk bersarapan dianjung bila radio buruk pemberian Tok Lipat memberitahu bahawa hari ini diisytiharkan sebagai “ Hari Air Sedunia.” Alahaii air pun ada hari2nya ek? Bukan ke hari2 memang ada air.

Mungkin kita sebagai manusia kurang menyedari bahawa air adalah satu sumber alam yang tersangatlah penting selain makan, udara, pakaian dan lain2 lagi. Bayangkan dunia nih kalau tak de air..iksh iksh tentu tak boleh jadi gitu. Sebabnya agama sendiri pernah menerangkan tentang kepentingan air ini. Air adalah sumber kehidupan. Tanpa air, tiadalah kehidupan. Iksh iksh..betul sangat2 lah tuh..

Mungkin lebih elok kalau kite berfikir sejenak. Selain dari itu membayangkan akan sumber2 air yg kita sendiri telah cemari seperti laut, sungai, parit, perigi dsb. Kadang2 manusia nih jahat sungguh.. alahaii..

Selamat hari air wahai Kopi Tongkat Ali ku..

(sambil menghirup2 penuh nikmat. Slurrppp..slurpppp..)

Itu pun kira air gak hik hik.. Alahaiii

6 comments:

Purpleheart said...

Pentingnya air dalam kehidupan. Cuma kita tak perasan sebab kat bumi Malaysia ni masih ada lagi air yang bersih. Kalau tempat lain nak cari air yang berkualiti bersih pun payah..

Izariza said...

salam pokcik,

tanpa air tiada kehidupun. :)

Mersik said...

purpleheart - Sini pun rasanya ada, tpkena bayo2.. beli kat mesin lagih.. hik hik sama2 la kite menghargainye ye..

(Teringin nak minum air kat umah purpleheart gege )

izariza - Oooo w'salam.. botul tuh.. hidup tanpa air serupa tak hidup..

Hidup air kopi tongkat Ali! kekekek alahaiii

Purpleheart said...

Pakcik,
kalo nak minum air kat umah saye ada kordial anggur, bergelaskan bunga purple dan agar2 purple, dihiasi dengan bunga purple.. takut nanti pakcik mabuk warna purple.. kekekekeke..

sayda said...

ada ek hari air sedunia? x penah tau pun hehe..

neway, ckp pasal air air ni..kt sini (welly, nz)..air free tau..bil air xde..government die bagi pakai air free..so mmg xde la bil air sume tu.cume bil letrik la plak byk sket sbb nk kena mandi ngn hot water, then kene la bayar bil for water heater tu kan?hehe..

1 more, air paip kt nz mmg terjamin bersih.air paip bleh wat air minum.so, kalu nk air minum amik kt paip je..tp sanggup ke nk minum air paip from toilet??heh.

Mersik said...

purpleheart - Uii purple sekali air2 di umah awak tuh.. hik hik kang jadi "purpleless" lak pokcik kekekek alahaii

Air suam kurang manis jek laa hik hik

sayda - Oooo seronoknye air free. Tuh yg kdg2 leh jadi lupa diri ek? gegege.. Eh kalau kerajaan dah kata leh minum air paip, togok jek la.. tak yah susah2 masak. Pepe hal, saman kerajaan hik hik..

Kecuali M'sia, rasanya air paip sana leh dipercayai.. hik hik

(Teringat hujan batu dinegara sendiri.. sebab leh minum abc hik hik)