Thursday, November 30, 2006

Alahaiii si Dol nih..

Sudah lama pokcik tidak melihat Dol , anak Leman jiran sebelah nih berlari2. Kali terakhir pun beberapa minggu yg lepas bila dia berlari2 melarikan diri kerana dikejar ayahnya ( kabo2nye dia gunting kasut ayahnya nak buat lastik..iksh iksh Dol nih).

Suka hati betul pokcik nampak Dol yg ceria cam oang menang Malaysia Idol nih..hik hik. Lantas pokcik panggil dia utk ajak berborakl2. Namun kanak2 yg satu nih..terlalu meterialistik.. alahaii.. kalau tak diumpan jajan atau air kotak dia tak mau mampir. Tapi kadang2 kalau datang anginnya dia akan datang tanpa disuruh, menyapa2 dah bercerita2 sampai boring pokcik dibuatnye hik hik.

Rupa2nya dia dah bercuti tadika..hik hik.. Tak kiralah, tadika pun kira cam sekolah jugak..alahaii.. Kalau tak buat apa2 dia suka tenguk TV. Memacam cite dia tenguk, khususnya tentulah cite kartun, kartun dan kartun juga. Budak2 ler katakan..

“ Dol bila besor nak jadi apa? “ tanya pokcik pada suatu petang yang santai. Pokcik sengaja panggil dia bila melihatkan dia asyik berlari2 jek gaya koboi mengejor kudanya yang terlepas gegege..

“ Atuk..Dol nak jadi penyanyi la..nak masuk Akedemi Fantasia.. “ jawabnye penuh yakin seraya mengangkat tangan menyanyi lagu apa2 tah..bunyi macam menuju puncak.. menuju pondok.. menari pencak..haa lebih kurang bunyi itu la..

Pokcik punyalah terperanjat sampai terkentut2 dibuatnya..Lantas Dol berubah wajah. Matanya terpejam sambil hiudngnya tersenget2. Tangan kirinya memicit hidung, sementara telunjuk kananya bergoyang2 dihala kepada pokcik..

“ Atuk jangan lupa pakai pampers tauuuuuuu !!! “ katanya, sebelum berlari2 pergi dengan ketawa yang pecah berderai2. Suka tul dia..

Pokcik pula semakin terpinga2.. ( dan terkentut2 lagi..) hik hik


Alahaii si Dol nih.. macam2 la ko nihh...

8 comments:

nor ash burn said...

dh puas ditimpa perasaan... terkentut2 plk? apa2 ajalah pokcik nie. *pakai pelitup idung*

cd said...

pokcik kentut??
patutla masuk sini ejr ada bau tak best....
busuknyyerrrr...
lariii!!!

Nur Raina Afsana said...

Eh, bio beno Pokcik. Entah-entah si Dol yang terlepas melepas tak.. huhu.. sabo je aku. Tu nampaknya dah tunjuk belang la tu, belum jadi Raja SMS lagi dah banyak songeh.. huhu... Pakcik sihat? Saya sihat dan gembira sekali hari ni. Nak tahu? Kalau nak tahu kenapa tanyalah kat saya.. huhu...

Mersik said...

nor ash burn - alahaii bkn salah pokcik pun..Dol tu yg wat pokcik terkejut sampai.. ter ter.. Cam juga oang menangis..suka pun memangis, sedih pun memangis hik hik..alahaii

cd - amboi2 ade plak..mana de bau..tak caya nnt pokcik kentut lagi..dan lagi..dan lagi kekekekeke

Opah De -yang ceria meria..hik hik amboi2..alah saja jek usik2 Dol tuh..Pokcik sihat nih..sangatt sihat..dan terlebih2 happy dek kerana berita happy2an oang ostolia sana tuu kekeke hik hik

Anonymous said...

kentut ke? haduiiii ape kentut-kentut nih, tak sker aaaa, alang-alang kentut, baik berak je terus wakakakakakaka

www.pezul.blogspot.com

nieys said...

Pokcik punyalah terperanjat sampai terkentut2 dibuatnya

muahahhaa.. susah la nak bersenda ngan pokcik.. orang lain melatah.. dia kentut plak.. :D

Mersik said...

pezul - amboi2..ada plak gitu. Nih jenis baik2 jek..jenis yg leh kawal gitu..tapi kadang2 ter gak..kekeke

nieys - uii suka nya dia..shhtt ngan cakap kuat2..kang didengor dek oang, seme lari bila pokcik dtg nak sembang2 kekekeke hik hik

ayu_mkay said...

wakakakak nak gelak jugaklah, hehehe sabor jerk! tak senonos arrr pokcik niiii... sampei terkontut lak dia.