Tuesday, July 11, 2006

Sebermulanya sebuah semester..

Pagi semalam pokcik sedang sedap2 menyapu sampah dilaman bila tiba2 di hampiri oleh beberapa oang remaja perempuan .

Remaja2 : A’kum pokcik..
Pokcik : Opocots ! iksh iksh korang nih pepagi dah terperanjatkan oang. Wsalam , ye ada apa..( sambil menatap satu2 anak dara yg comel2 dihadapan..alahaii )

Remaja2 : Nak tanya nih..

Pokcik : Ooo bley , bley , bley nak tanya apa ?

Remaja2 : kat sini2 ada umah sewa tak ?

Pokcik : ( Sambil urut2 dagu ) Eerr sini tak de , kalau nak cari , tuu kat blok2 sana tuh ada kut..Err nak buat apa umah sewa ? Korang lari dari umah ke ?

Remaja2 : Ehh tak adalah pokcik , ni kami punya semester baru nak mula. Tengah cari2 umah lah nih..tak dapat asrama.

Pokcik : Alahaii dah tahu nak start kelas , nape tak cari awal2 lagi..iksh iksh pasrah kasih tul aaa..

Remaja : Kami buat degree pokcik. Dapat keputusan tempat pun last2 minit , tak sempat nak cari2.

Pokcik : Oooo itu macam ka ? mintak maap ler , pokcik dulu tak sekolah . Tak tahu plak sekolah dah start ke blom..

( Remaja2 itu mengangguk2 , sambil sesekali mengerling ke pondok pokcik.. )

Remaja2 : Pondok pokcik nih nak sewakan tak ?

Pokcik : Alahaii..korang nih..cam perli jek..Mana bley..bih tuh pokcik nak dok mana ?.Nak sewa tuh aa kat belakang tu , reban ayam itik lembu kerbau banyak kosong kekekekek hik hik..

Remaja2 : iksh iksh tak senonoh pokcik nih..jom ler..tak yah layan oang oang tua nih..

Remaja2 itu terus berlalu , meninggal kan pokcik yg terhenti ketawa tiba2. " Amboi2 budak2 sekarang nih , eksyen tul , gurau skit dah tak leh. Sensitip sungguh. Mentang2 ler sekolah tinggi2..alahaii. " guman pokcik sedikit terasa hati..

Setelah mengeluh sebentar , lantas pokcik menyambung kembali sapu2an yg dah jadi tak berapa sedap pagi tu..alahaii

4 comments:

iziana said...

ahaha..ko ni klaka r..
citer ko len dari yg len.
hihi
ala,biasa r
org tua tu sje nk cri org borak2 kot
org tua kn mmg cm2

Mersik said...

Alaa Izi , kelakar apa ? Biasa ler tuh..menceriakan hari anda..oo lain dr yg lain aa ?..kena dtg selalu tuh .hik hik

lediagli said...

haha.. munken mata pokcik time tu cam ala2 gatal sket tu.. sebab tu diorang blah centu.. eksen kamen sket..

Mersik said...

lediagli - ahknye ler tuh hik hik..alahaii..time2 ada anak dara plak mata gatal ek..? alahaii ekekekek