Wednesday, August 09, 2006

Hah ! gula tak ada ? Biar betul nih .. ?

Pokcik macam tak percaya , sungguh2 tak percaya. Tapi cakap2 oang disini semakin hari semakin menakutkan. Eh ! baru jek semalam2nya pokcik bersarapan dengannya. Nape hari nih dah tak ada? iksh iksh pasrah kasih tul aa. Kenapa boleh tak ada gula nih ?

Maka esok pagi nye..bergegaslah pokcik kekedai berhampiran untuk mendapatkan gula. Tapi hampa , gula habis stok . Lalu pokcik pun pergi ke kedai sebelah , pun tak ada juga. Pokcik gi kedai sebelah lagi , kedai situ dan juga kedai sana. Uh ! tak ada juga.


Dan pada kedai yg ke berapa belas tah , pokcik dah mula rasa penat dan nak marah . Kaki pun dah lenguh letih. Pokcik terjah juga ke kedai mamak juga mencari menda yang sama , namun mendongkol keluar dengan geram menyinga , bila mamak tuh tersengih2 menyuakan majalah Gila2 di tangannya. Sound problem tul mamak nih.iksh iksh..

Tak tahu lah apa masalahnya ? Mungkin oang2 disini berebut2 nak kena kencing manis atau pun mereka berebut2 nak menjadi saudagar gula . Menyimpan stok banyak2 diumah sendiri. Huh ! tak perihatin sungguh pada insan2 yang memerlukannya , macam pokcik nih ler..Macam tak percaya plak boleh terjadi masalah ini didalam negara.

Kabo2 nye mereka yg mendapat gula pun adalah gula halus yg mahal harganya ( sebab ia bukan bahan kawalan ). Apa bezanya tu ? Antara halus dan kasar ? kalau dilarut dalam air panas , cair juga , manis juga rasanya . Hmm saja la dowang nih, terutama golongan peniaga atau pembekal .Musti ada komplot nak simpan gula nih . Pas tuh bila dah terdesak , naikkan harga. Untung banyak la..alahaii. Kalau kerajaan tak ambik tindakan , susah laa akan datang..nak2 time nak raya ini..aduhh pokcik tak dapat bayangkan..

Akhirnya , pada kedai yang terakhir tuh , barulah pokcik berasa sedikit lega. Dan tanpa membuang masa dan bertanya apa2 pokcik pun memborong satu paket. Dengan senang hati dan sedikit lega , pokcik berdedai pulang , menghayun2 plastik gula yg dibeli. Riang ria rasanya hati ini..

" Oii pokcik , senang hati nampak ? " sapa jiran pokcik si Leman tuh.

" Ha’ah , dapat juga gula nih , jadi ler buat2 bancuh air kopi tongkat Ali “ jawab pokcik selamba ria. Namun wajah Leman pula sebalik nya , nampak pahit dan terpinga2.

“ Ahh lantak lah , Apa tak boleh ke bancuh Tongkat Ali dengan gula melaka ? . Tu pun gula jugak , pokcik peduli apa ? ” hik hik

4 comments:

nor ash burn said...

no komen. hanya gelak je... kahkahkah hik hik hik gegegegeggg

mersik said...

nor ash - amboi gelak saja ke ? tak apalah , meriah sikit pondok pokcik nih ahaks *wink*

edyda said...

uwaaaa....mang perang gula arr skang ni uhuk...kat area subang ni since last month sume kedai mcm boikot gula..& smlm my sis ngadu kat putrajaya pun sume kedai dah xde juai gule skang ni..:(

*gula melaka pun gula melakalah ek pocik ek :D*

Mersik said...

adyda - skg nih tak leh memilih sangat..asal manis dimulut , haa gula la tuh hik hik..

( rela mulut tak manis , dari menanam tebu dibibir mesra ahaks )