Monday, July 26, 2010

Sakit... ( Bhgn 2 )

Ya lahhh.. apabila sudah ditanya-tanya dan dirayu-rayu untuk mengupdatekan cerita di pondok ini, pokcik jadi tidak sampai hatilah pulak. Kadang-kadang terhambur rasa sedu sedan dalam dada dek kerana ada juga insan-insan di luar sana yang sering mengingati orang tua ini. Semoga kalian semua di dalam rahmat dan kasih sayang Allah gitu. Amin…

Selain dari batuk-batuk, perit-perit tekak dan hidung berakhir, ada lagi satu sakit pokcik yang agak rajin juga menyerang. Tak lain adalah sakit sendi. Dalam istilah orang putih ada banyak nama-nama yang seangkatan dengannya. Ada yang kata Rhumatisme, Atritis dan gout. Tapi yang paling popular menyerang pokcik adalah goutlah.

Hmm… ya lah, bagi orang-orang tua seusia pokcik dan ayah bonda kamu barangkali. Penyakit ini memang biasa bagi orang-orang tua. Mungkin kamu semua masih muda rumbia. Nanti-nanti bila dah tua, bila terasa bisa-bisa pada sendi-sendi yang kadang-kadang membengkak, maka sayugialah anda telah dihinggapi penyakit gout ini.

Apa ya penyakit gout ni?

Hah, kalau kamu semua hendak tahu, biarlah pokcik cerita dalam bahasa yang sangat mudah difahami. Manalah tahu, kut-kut ada orang-orang tua di kalangan kamu yang terkena penyakit ini. Maka melihatnya saja akan membuat kamu turut sama merasai (penderitaannya). Mudah-mudahan gitu.. hik hik.

Katakan... kamu mengambil semangkuk gula pasir. Kemudian kamu larutkan di dalam air suam. Kamu masukkan gula tersebut sedikit demi sedikit dan terus mengacau hingga habis semua gula di dalam mangkuk. Apabila sudah ada terlalu banyak gula, maka tahap ini dinamakan tahap tepu gula. Air gula yang teramat likat ini kalau letakkan seutas benang kasar di dalamnya dan kamu biarkan semalam, nescaya keesokan paginya larutan likat ini akan menjadi keras. Apabila kamu angkat benang tersebut maka, akan terbentuklah Kristal-kristal atau hablur-hablur gula melekat di benang tersebut.

Nahh… inilah perumpamannya pada bahan yang membantuk sakit gout itu. Cuma ianya bukan gula, tetapi di namakan uric asid. Sejenis asid yang terkandung dalam makanan-makanan laut seperti sotong, udang, kerang, organ-organ dalaman haiwan, limpa, hati dan sebagainya. Pengambilan yang terlalu banyak akan bahan-bahan ini akan mengakibatkan urid asid meningkat.
Dan seperti kenaikan gula yang membentuk Kristal-kristal, begitulah urid asid ini juga membentuk Kristal-kristal yang sama dan melekat di celah-celah sendi anggota badan kamu seperti tangan dan kaki. Lagi pun, kedua anggota tersebut mempunyai banyak sendi-sendi kecil. Maka apabila urid asik (dalam bentuk Kristal ) telah berkumpul di sana, ia akan menyebabkan sendi jadi radang dan seterusnya membengkak. Kemerah-merahan dan sangat sakit bila disentuh. Itu adalah tahap paling derita untuk pesakit gout. Sampaikan boleh meraung kalau bengkak tersebut hanya terkena sehelai kain. Kalau setakat bisa-bisa ini, boleh tahan lagi.

Sebab itulah kalau dalam suasana sejuk atau musim-musim hujan, kerap terasa bisa-bisa pada sendi-sendi tangan dan kaki. Ini menunjukkan pemendapan awal urid asid. Kalau tak dirawat, makan ubat atau kurangkan bengkak tersebut, memang akan melarat.

Sebab-sebab terjadinya penyakit Gout ini, hmm.. tentulah sebab makan. Terlalu banyak sangat makan unsur-unsur yang penuh dengan purin dan protein seperti yang pokcik sebut-sebutkan di atas. Sebab itulah kena jaga makan selalu. Lebih pun tak boleh.

Domkianlah ceritakan akan penyakit gout ini. Kadang-kadang kamu kena merasainya sendiri untuk mengenal penyakit ini. Tetapi tidak digalakkanlah. Kalau boleh kita kena menghindari.

Mahukan kamu dengar fasal penyakit jantung pula?

Eh, tak adalah.. saja je. Jangan pula kamu ingat pokcik ada sakit jantung. Setakat ini passed away je. No problem. Mudah-mudahan di jauhkan gitu.


Apa-apa pun, itu saja lah cerita pokcik .

Wah.. informatif sungguh pokcik kali ini.. hik hik.

2 comments:

Anonymous said...

Sian pokcik..mmg kalau dah kene gout tu susah nk baik tp kalau tak mkn bende2 yg menyebabkan dia sakit elok la dia..

Tapi jgn sangka sakit gout ni org tua je yg dapat, org mude pun kene gak kalau dah berlebih2 uric acid dlm badan...

Org kate gout ni sakit turun temurun dari atuk hingga la anak cucu akn dpt kalau tak jaga...


Jgn lupe pantang pokcik...tapi bukan pantang nampak balun!


mokcik

sharifah said...

lamanya x menyinggah pondok pokcik...ntah masih ingatkah pokcik pada pada kita nikan...moga pokcik cepat sembuh