Thursday, September 29, 2011

Orang tua dan Syawal...

Maka, berakhirlah sudah bulan Syawal yang penuh ceria dan penuh kegembiraan. Sebulan lamanya kita menyambutkan dengan semangat ukhwah penuh di dada selain makanan-makanan penuh di perut juga. Letihlah kita kunjung mengunjungi ke serata rumah untuk bermohon maaf. Jenuhlah kita berkejaran ke sana ke mari memenuhi undangan jamuan rumah terbuka, teman-teman mahupun saudara mara termasuk di tempat kerja dan anjuran parti politik juga. Maklomlah oang kita ni , budayanya istimewanya sedikit. Pada hal yang baik-baik, suka benarlah kita memanjang-manjangkannya. Termasuklah hal raya-raya dan makan-makan ini. Memang kita tidak mampu menolaknya, apatah lagi negara kita memang negara “mewahmakan” lah juga.

Banyak makan membuatkan pokcik jadi letih dan lesu sebenarnya, walaupun masa makan tu tenaga sungguh berkobar-kobar. Sekarang ni, bukan boleh terlebih makan. Asal makan saja sakit, asal makan saja sakit, asal sakit saja makan.. Gitulah pusing-pusingnya sama juga.

Kalau kamu perasan tahun ni , entah kenapa pokcik jadi malas pada semua aktiviti maya. Di tambah dgn keadaan diri yg tidak berapa sihat. Maklomlah, dah tua-tua begini, banyak penyakit dah mulai hinggap. Yang paling ketara ialah sakit sendiri (Gout). Sejak beberapa bulan lalu penyakit ini kerap menyerang. Selalu bisa-bisa kaki dan kadang-kadang bengkak hingga sukar hendak jalan. Terutama di waktu sejuk, bila hujan atau dalam bilik berhawa dingin, mulalah rasa nyut-nyut itu terasa. Badan pun rasa lemah saja. Nak mengadap computer pun tak berdaya. Menulis pun dah lama berhenti sejak mula puasa hari itu.

Dengan sebab sakit yg ketara inilah, pokcik jadi malas. Walau tiada kaitan dengan sakit kaki dengan tangan ( untuk menaip-naip) tapi bila dan selalu sakit jadi tak selesa pula. Badan tak sihat. Fikiran jadi tidak cergas. Termangu-mangu saja jadinya. Paling tidak, tidur saja.

Domkianlah apa yang ada di fikiran dan dirasai. Di harap kalian semua tidaklah berkecil hati dengan keadaan pokcik ni yang seakan-akan melupa. Perjalanan masa memang banyak menggugah kederat dan stamina. Dan tubuh tua ini kalah dengan dugaan yang menimpa. Reput di mamah masa penghujung usia.

Ya lah, kita ini makin lama makin tua. Bila melihat kembali apa yang sudah dicapai setakat ini, baik amalan atau harta dunia, terasa ngeri pula. Sayangkan kita tidak merencana hidup dengan sebaik-baiknya. Sekarang ini ler baru pokcik terasa hendak memikir-memikir balik, muhasabbah diri, fikir tentang masa depan. Apalah nak jadi lepas ni?

Meman tidak terjangkau difikiran. Apa yang pokcik boleh fikirkan sekarang dan berharap ialah hendak menjaga kesihatan sebaik mungkin, mengurangkan aktiviti sia-sia dan memantapkan ilmu agama. Ya lah, dah tua-tua begini, terasa amat dekat sekali ke negeri abadi. Semoga di permudahkan oleh Allah gitu

No comments: