Thursday, June 23, 2011

Mencari Tuhan...


Berpuluh tahun dahulu, semasa pokcik mula mengenali Ustaz Ismail Kamus yang memberi ceramah di mesjid kawasan pekan pokcik sewaktu satu majlis Maulidur Rasul, pokcik jadi teruja dan bersemangat gitu. Dari jauh pokcik mengayuh basikal hingga ke pekan semata-mata hendak mendengar ceramah. Memang tidak menghampakan. Pokcik jadi senang dengan penceramah itu yang pandai menarik minat sekalian jemaah untuk menghayati setiap perkataannya.

Malangnya selepas dari itu memang susah untuk mencari rakaman ceramah-ceramahnya yang lain, ditambah lagi dengan keadaan kampong pokcik yang jauh dari bandar. Namun pokcik tetap ingat akan nama penceramah itu.

Maklumlah, dalam zaman pokcik dulu, mendengar ceramah atau hal-hal agama amat terhad sekali. Hanya berlaku di surau-surau atau majlis-majlis tertentu saja. Itu pun dari imam-iman tua yang berceramah mendatar saja, kadang-kadang ternyanyah seketika dan sesekali menguap pula. Yalah, zaman itu orang tak ada radio dan tiwi. Zaman terpinggir, jauh dari pembangunan. Segala aspek keagamaan hanyalah imam tua dan surau saja.

Sekarang ini, dalam zaman komunikasi yang serba canggih, tiap-tiap hari kita dapat mendengar orang berbicara tentang agama, baik di corong radio, kaca tiwi hampir setiap hari, siang ataupun malam. Dan orang yang pandai agama pun semakin ramai. Masing-masing mengajak manusia untuk kembali kepada Tuhan pencipta seluruh alam.

Zaman ini segala-galanya amat mudah. Buka saja internet dan di tuib kamu (Youtube) sudah ada rakaman ceramah beberap orang ahli pandai agama nya dalam berbagai-bagai bab dah hal. Baik di dalam negara atau di luar negara. Begitu juga dengan semua aspek ilmu agama termasuk hal pentadbiran, kewangan, kemasyarakatan, bahasa serta kitab-kitab yang telah disalin secara digital. Kita boleh cari apa yang kita tahu dan dengan cepat sekali. Sungguh mudah!

Inilah yang dikatakan teknologi yang membantu. Salah satu daripada sisi teknologi yang membantu manusia untuk lebih mencintai Tuhan.

Walau bagaimana pun, dalam beberapa ketika kita perlu belajar secara berguru juga. Belajar mengaji misalnya, belajar fardu-fardu ain yang praktikal di mesjid-mesjid, belajar kapan mayat, belajar mengerjakan fardu haji dan sebagainya.

Sayangnya, ada juga sebahagian manusia yang tidak mahu mengambil manfaat dari teknologi yang ada untuk kerja-kerja kebaikan serta menambah iman dalam dada.

Semakin canggih teknologi, semakin jauh hatinya dari mengingati ALLAH.

Semoga kita semua sentiasa dilorongkan hati melangkah ke jalan yang lurus dan diredai.


Amin

No comments: