Cuti hujung minggu nih akan membosankan. Pokcik tak kemana2 Cuma duduk diumah sahaja. Sambil merehat2 diri ( macam la hari2 tak rehat hik hik). Ada juga sekali sekala oang jemput gi kenduri kahwin. Maklom la seminggu nih mmg musim cuti sekolah pun. Maka jenuh ler pokcik nak melayan jemputan2 disamping makanan2 yg terhidang, beraneka lauk dan warna.
Nih kalau 30 thn yg lalu tentu dah dua tiga kali round pokcik belasah nih. Lagi pun masa tuh tak banyak yg jemput kenduri secara rasmi. Cuma dipanggil utk jadi penanggah atau rewang jek. Adalah sedikit kebebasan untuk makan lebih dari satu kali..hik hik alahaiii..
Pokcik sekarang nih dah tak berapa nak kuat makannya. Rasa itu ini dan mula cebik2 dan muak2. Cam budak kecik diberikan makanan bijirin pertama. Namun nak jaga majlis dan hati tuan umah nye pasal, pokcik suaplah juga. Kalau ada nasi putih lajulah sikit.
Sekarang nak makan ramai2 pun dah senang, stail buffet gitu ( pokcik panggil “bupey” jek kekeke ). Jimat masa dan tenaga. Bila difikir2kan balik ada jua logiknya. Walau tak nampak cam mesra dan bergotong royong tapi sama juga seperti sebuah organization atau kilang, "improvement" itu perlu. Yo laa..apa2 jek laa.
Dulu masa merewang , ramai yg sudi membantu. Angkat hidang keluar masuk depan belakang dah kira lumrah. Semua ringan tulang, ringan tangan dan ringan mulut. Tuan umah pun tak berkira sangat. Tuala good morning selai dan rokok dunhill sekotak pun sudah boleh jalan kerja. Meriah dan teratur.
Sekarang dah main katering. Jangan kata majlis kahwin atau besor2 . Buat rumah terbuka atau kenduri kecil2 pun dah panggil katering. Agak2nya katering nih tumbuh dengan galak sejajar dengan sikap rajin manusia yang semakin muncup gitu. Senang pun senang, janji duit ada. Berapa kepala kira , bayar sahaja. Tak payah susah2 cuci apa2..habis majlis dok rehat saja, goyang kaki sambil urut dada. Habis cerita..alahaii..
Tapi macam pokcik nih oang tua2, kadang malu juga nak ambik2 lauk, ambik nasi. Nasib baik malu tapi mau gitu hik hik. Manalah tahu terambik banyak ke..alahaii. lagi pun nama pun warga emas, nak lah jugak dilayan cam emas hik hik. Dilayan2, dihidang2, disuap2 gitu hik hik..alahaii..
Bila cara penyediaan dah bertukar begitu, maka kualitinya pun jadi tak menentu. Ada sekali tuh pokcik gi kenduri nasik minyak, memang betul2 sah laa yg nasik tu ada minyak, atau lebih tepat lagi berminyak. Bergenang2 rupanya sampai tak lalu pokcik nak makan. Mau naik mendadak kolesterol dalam darah kekekek. Lauk2nya pula tak matching langsung. Asal boleh jek. Ntah laa..kadang2 katering nih ada keburukan dan kebaikannya juga.
Berbanding ngan kampung, ada pakatannya yg tersendiri. Ada suasananya yang unik. Dan ada juga tukang masak yg diyakin benar pandainya. Pendek kata, kalau makan tak tambah kira tak sahlah. Alahaii teringat pokcik plak akan Wak Jalil kat kg tuh. Memang handal masak.
Bila buat Baryani Gam..huhh rasa cam digam2 plak. Tak leh bangkit2 dari tempat duduk, hingga lah masuk makan round yg kedua kekekeke. Nasi bau wangi, sebutir2 macam telur semut. Dilawan dengan ayam masak merah dan dagingnya. Baik nasik atau lauk seme sama sedap hinggakan lepas basuh tangan pun masih melekat lagi wangi harumnya..
Uii! kecur air lior nih aaa..hik hik alahaii..
EBOOK: HUD, SUAMI IRIS (BAB 5)
1 year ago
No comments:
Post a Comment